Visste du att Nordqvists teer smaksätts och förpackas i huvudsak i Finland? Vi är alltså en finländsk tefabrik och vi använder oss ofta av finländska smaker såsom blåbär, lingon och havtorn. Finländare blir alltmer kvalitetsmedvetna när det gäller te, och vi på Nordqvist väljer därför våra teer omsorgsfullt och med bästa expertis bland de bästa sorterna på kända teplantager. Den nära kopplingen till finländska teälskare och tedrickare är viktig för kvalitetskontrollen och produktutvecklingen, framför allt när det gäller att utveckla sortimentet och förpackningstekniken.

Teet produceras på teplantager där tebladen plockas och behandlas i många steg. Från plantagerna färdas teet ut i världen i huvudsak genom teauktioner. Inköpare på olika tehus väljer de sorter bäst överensstämmer med smaklökarna i respektive land.

Det är många faktorer som påverkar tesmaken: klimatet där plantan växer, jordmånen, själva teplantan och dess förädlingsgrad och typ, skördemetoderna och -tidpunkterna samt hur teet behandlas när det skördats. Det finns över femtio bokstavskombinationer för internationell kvalitetsklassificering. Dessa visar en del av teets kvalitetsegenskaper (t.ex. TGFOP). Den slutgiltiga bedömningen sker dock alltid genom att smaka (cupping).

Det finns många länder som producerar te. De viktigaste är Indien, Ceylon (Sri Lanka), Kina, Japan, Indonesien och Kenya. De bästa tesorterna plockas alltid för hand, vilket gör det möjligt att plocka just de teblad som man vill ha.

Behandlingen efter skörden varierar beroende på om man ska producera ”svart” dvs. fullt fermenterat te, ”rött” halvfermenterat te av typen oolong, eller ofermenterat, ”grönt” eller ”vitt” te. Fermentering är ett slags oxideringsprocess för att behandla teet som påverkar teets smak, utseende och effekter i kroppen.