SÅ BRYGGER DU GOTT TE

Gott te kan bryggas på många olika sätt. Det finns många olika verktyg och val av verktyg beror ofta på om man ska dricka teet själv eller i sällskap. Det är allt som allt väldigt enkelt att brygga te, men det är bra att känna till vissa grundprinciper för att få en så njutbar testund som möjligt.

Rent vatten är grunden för gott te. Kärl tillverkade av porslin, keramik eller glas lämpar sig bäst för att brygga te, tillsammans med ett tillräckligt grovt filter. Korrekt bryggning beror dock först och främst på smakpreferenser.

GÖR SÅ HÄR

Dosera teet i filtret. En tesked per kopp och en eller två matskedar per tekanna. Koka upp vattnet tills det bubblar - häll vattnet över tebladen - låt dra - plocka ut filtret eller tebladen och njut!

Tevattnets bryggtemperatur beror på vilken tesort som du valt. Grönt och vitt te samt Oolongte är de minst bearbetade tesorterna och vattnet som används för att bygga dessa tesorter bör hålla lägre temperatur än vatten för svart te, rooibos eller fruktdrycker. Låt det kokta vattnet svalna innan du brygger ditt te.

Alla kan testa för att hitta den bryggtid och temperatur som passar just dina smakpreferenser. Nordqvist har dock rekommenderade bryggtider och -temperaturer för lyckat tebryggande.

 REKOMMENDERAD BRYGGTEMPERATUR FÖR TE:

  • Svart te cirka 95-100 °C
  • Grönt te cirka 75-85 °C
  • Vitt te cirka 75-85 °C
  • Oolong-te cirka 85 °C
  • Rooibos och örtteer 85 °C
  • Fruktdrycker cirka 90-100 °C

BRYGGTIDER FÖR OLIKA TESORTER:

  • Sorter med stora blad (leaf tea) - 3 min.
  • Darjeeling, Nepal och sorter med brutna blad (broken) - 3 min.
  • Påsteer - 1-2 min.
  • Gröna och vita tesorter - 1-2 min.