Näin onnistut

Matchan valmistaminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta pieni vaiva palkitsee! Matchaa ei keitetä teepusseissa, eikä teen lehdistä vaan se liuotetaan veteen jauheena. Lopputulos on sileä ja maku täydellinen.

Seuraa ohjeitamme, ja nauti tee-elämyksestä matchan parissa. Jutun lopussa vinkkaamme, millä joka-keittiön välineillä teen valmistus onnistuu, mikäli et omista perinteisiä valmistusvälineitä.


Ohjeet

1 annos

Tarvitset:
Laakea kulho tai muki
Chasen-vispilä
1 mitallinen matchaa (esim. Riku Matcha)
3 dl vettä

Valmistus:

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada puolet käyttämääsi astiaan ja anna sen lämmetä. Laita myös chasen pehmenemään veteen. Anna lopun veden jäähtyä noin 2 minuuttia, jotta lämpö laskee 80 asteen tienoille.
  2. Kaada vesi pois astiasta ja kuivaa se huolella, jotta matcha-jauhe ei jämähdä pohjaan. Mittaa matcha-jauhe kulhoon. Voit halutessasi siivilöidä jauheen.
  3. Kaada pieni määrä vettä kulhoon matcha-jauheen päälle. Sekoita chasenilla, kunnes jauhe ja vesi ovat sekoittuneet tasaiseksi. Älä paina vispilää pohjaa vasten, sillä chasen voi rikkoutua.
  4. Lisää loput vedestä. Käytä vähän vettä vahvaan teehen ja enemmän mietoon.
  5. Vispaa teetä chasenilla nopeasti edestakaisin, kunnes pintaan muodostuu kermaista vaahtoa. Vältä koskettamasta chasenilla astian reunoihin, jotta se ei vahingoitu.

Nauti saman tien.

Vinkki! Voit valmistaa matchan erillisessä astiassa ja kaataa sitten lempi-mukiisi. Lämmitä myös tarjoiluastia kuumalla vedellä.


Välineitä teen valmistamiseen

 

Chasen

Chasen on bambusta valmistettu, hieman kellon muotoinen vispilä. Sen tärkein funktio on poistaa paakut ja vaahdottaa teen pinta. Tavallinen vispilä kelpaa tähän tarkoitukseen myös, samoin maidonvaahdotin. Hätätapauksessa haarukka ajaa asian, vaikka ei ehkä muodosta yhtä herkullista vaahtoa.

Tutustu Chasen teevispilään verkkokaupassamme.

Matcha-mitta

Mitta on valmistettu bambusta ja se muistuttaa hieman minikokoista jääkiekkomailaa. Sen avulla mitataan perinteisesti jauheen määrä. Teelusikalla yksi mitta on 0,25 tl.

Matcha mittalusikalla annostelet juuri sopivan määrän jauhetta.

Ei välineitä? Ei hätää

Jos et halua hankkia kaikkia valmistukseen tarvittavia välineitä heti, voit helposti korvata ne jokakodin välineillä. Saat hyvää teetä, vaikka osa valmistuksen perinteistä jää pois.


Tietoutta: Mistä matcha tulee?

Matchaa tuotetaan perinteisten vaiheiden kautta.

Matcha valmistetaan teekasvien lehdistä, kuten muutkin vihreät teet. Sen kasvattamiseen tarvitaan erityisiä keinoja, joita on käytetty jo 1500-luvulta asti.

Matchaa tuottavat teekasvit kasvavat halkaisijaltaan noin 1,5 metrisiksi. Ne kasvavat aurinkoisissa paikoissa, mutta kasvia aletaan varjostaa noin kuukausi ennen sadonkorjuuta. Tällä tavalla kasvi ei pysty yhteyttämään, ja siihen jää enemmän lehtivihreää kuin auringossa kasvaviin sisariinsa.

Varjossa teen lehdet kasvavat ohuiksi ja niiden pinta-alat laajenevat. Myös väri muuttuu kirkkaan vihreäksi. Samalla kasviin kerääntyy aminohappoja ja muita hyviä aineita.

Teekasvin sato kerätään toukokuussa. Tässä vaiheessa teen lehtiä ei vielä kutsuta matchaksi vaan tenchaksi. Lehdet kuivataan ja höyrytetään käymisen estämiseksi, ja kuivataan sitten uudestaan. Myös lehtiruoti ja muut epäpuhtaudet poistetaan.

Lopullisesti tencha muuttuu matchaksi, kun kuivatut lehdet jauhetaan kivimyllyllä hienoksi. Tämä pöllyävä, tomumainen jauhe on kirkkaan vihreää ja se säilötään auringonvalolta suojattuna teen juojan iloksi.

Teen terveellisyydestä puhutaan paljon, mutta onko puheilla perää? Tutustu aihealueen tutkimuksiin lukemalla artikkelimme matcha teen terveysvaikutuksista.