Vastuullisuus toiminnan perustana

Nordqvistille vastuullisuus ja eettiset arvot ovat kaiken toiminnan perusta. Meille on erittäin tärkeää tuntea käyttämämme teen alkuperä ja pyrkiä tarkastamaan paikalliset olosuhteet itse tai kolmannen osapuolen auditointien avulla. Näin voimme taata aina laadukkaan, elintarviketurvallisen ja eettisesti tuotetun teen. Teehetki on elämys, josta asiakkaamme voivat nauttia huoletta.

Nordqvist työskentelee kohti yhä vastuullisempaa teetä. Etenemme tavoitteisiimme vähentämällä ja hyvittämällä päästöjä, toteuttamalla erilaisten sertifikaattien vaatimuksia sekä ylipäänsä omien valintojemme avulla. Esimerkiksi raaka-aine- ja pakkausmateriaalien valinnoissa pidämme tärkeänä korkeaa laatua, lakeja sekä vaatimustenmukaisuutta. 

Nordqvist Oy:n teepusseissa ei käytetä mikro- tai nanomuovia sisältäviä materiaaleja. Nordqvist Oy:n Hot and Cold isolehtiset ja laadukkaat teesarjan teet on pakattu luonnollisesta, biohajoavasta maissitärkkelysmassasta valmistettuun pyramidipussiin, joista luonnollisesti ei irtoa mikro- tai nanomuovia teehen. Muut Nordqvistin pussiteelaadut on paperista valmistettua biohajoavaa puukuitua.Kuva: Teenpoimija Intian Assamissa. Teentilojen olot ovat tärkeitä Nordqvistille. 

Elintarviketurvallisuuden ja ympäristönsuojelun järjestelmällinen ylläpito ja kehittäminen ovat Nordqvistin toiminnan ytimessä. Teekupillisen voi juoda hyvillä mielin, kun se on tuotettu ympäristöä ja ihmisiä kunnioittaen. Jo omalla tehtaallamme voimme vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin. Nurmijärven tehtaalla hyödynnetään fossiilivapaata, uusiutuvaa energiaa. Näin säästämme luontoa samalla kun se lahjoittaa meille energiaa.

Lue tältä sivulta lisää siitä, mitä teemme vastuullisemman teen kasvattamiseksi ja valmistamiseksi. Olemme myös tuottaneet toiminnastamme yhteiskuntavastuuraportin, jossa avaamme vastuullisuuteen liittyviä tekijöitä. Raportti on päivitetty kesällä 2020, ja se on luettavissa täällä.

Tervetuloa vastuullisemman teen maailmaan!

Pienennämme hiilijalanjälkeä

Yksinkertaisesti sanottuna teen hiilijalanjälki pitää sisällään kaikki teen kasvattamiseen, pakkaamiseen ja kuluttamiseen liittyvät päästöt. Teekupillisen hiilijalanjälki käsittää koko prosessin teekasvin kasvattamisesta siihen, kun teenjuoja kuumentaa teeveden ja lopuksi kierrättää käytetyn pakkauksen. Hiilijalanjälki ei siis muodostu vain siitä, kuinka tuote pakataan tai kuljetetaan kaupasta kotiin, vaan jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjäljen suuruuteen matkan varrella. 

Teen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää monin tavoin. Nordqvist käyttää monipuolisesti uusiutuvaa energiaa tuotteiden valmistukseen. Nurmijärven tehtaamme toimiikin täysin uusiutuvalla energialla. Tehtaan sähköenergiasta 100 % ja lämpöenergiasta 95 % on fossiilivapaata. Lisäksi tehtaan katolle asennettujen aurinkopaneelien odotetaan tuottavan noin 20% sähköenergiastamme. Aurinkopaneelit antavat  meille myös hyödyllisiä tietoja, kuten kuinka monta puuta olemme pelastaneet käyttämällä aurinkopaneeleja energianlähteenä. Kaikki nämä valinnat ovat osa haluamme toimia mahdollisimman vastuullisesti.

Kerromme lisää aurinkoenergiasta täällä. 

Pakkausmateriaalit vaikuttavat teen lopulliseen hiilijalanjälkeen. Nordqvist Oy:n teepusseissa ei käytetä mikro- tai nanomuovia sisältäviä materiaaleja. Nordqvist Oy:n Hot and Cold -teesarja on pakattu luonnollisesta, biohajoavasta maissitärkkelysmassasta valmistettuun pyramidipussiin, joista ei irtoa mikro- tai nanomuovia teehen. Muut Nordqvistin pussiteelaadut on paperista valmistettua biohajoavaa puukuitua. Näistä valinnoista kiittävät sekä luonto että teenjuoja.

Kuva: Teenpoimijoiden lapsia menossa kouluun Intian Assamissa.

Panostamme teen hiilipäästöjen hyvittämiseen ja edistämme näin päästöjen vähentämistä muuallakin kuin omassa toiminnassamme. Hyvitämme teen hiilijalanjälkeä  Nordic Offset -yrityksen kautta. Näin olemme mukana Intian Namakkalissa tapahtuvassa jäte-energiaprojektissa. Projektin kautta jopa 120 000 tonnia jätteitä muunnetaan uusiutuvaksi sähköksi vuoden aikana. 

Jäte-energiaprojekti parantaa paitsi ilmasto-oloja kokonaisuudessaan myös paikallisten elämää. Projektin avulla työllistetään alueen asukkaita. He osallistuvat ekologisen sähkön tuottamiseen, jota käytetään myös paikallisten olojen uudistamiseen. Jätteiden kierrättäminen uusiutuvaksi energiaksi muuttaa myös hengitysilman laadukkaammaksi.

Työskentelemme teen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Päästöjen matka ei tosin pääty valmiiseen tuotteeseen, vaan jatkuu aina tähteiden kierrättämiseen asti. Olemme pohtineet muutamia keinoja, joilla teen juoja voi entisestään pienentää teen hiilijalanjälkeä. Haluatko osallistua yhteisen tavoitteemme saavuttamiseen?

Lue lisätietoa hiilijalanjäljestä.  Katso myös ohjeet siitä, kuinka kierrätät teen oikein.

Kotimaisuus täydentää tee-elämyksen

Vaikka teepensas ei kasva Suomessa, on teestä tullut suosittu juoma täällä pohjoisessakin. Ennen suomalaisille maistui musta tee lähinnä vain kahvin korvikkeena, mutta nyt teestä nautitaan kaikissa muodoissaan: vihreästä teestä rooibokseen ja lehtiteestä matcha-jauheeseen. Myös erilaiset valmistustavat, kuten kylmäuuttaminen, kiinnostavat suomalaisia.

Kuva: Kotimaiset maut täydentävät tee-elämystä. Marjat, kuten mustikat sopivat teen pariksi ja loihtivat teemukilliseen suomalaisen metsän tuntua.

Nordqvist on löytänyt maistuvia tapoja yhdistää suomalaiset vivahteet teehen. Kotimaasta tulevat raaka-aineet, kuten marjat sointuvat loistavasti yhteen teen kanssa. Kun tuotteita valmistetaan Suomessa, voimme myös hyödyntää kotimaisen osaamisen. Nordqvistin teetä maustetaan ja pakataan Nurmijärvellä, mistä teet lähtevät juotaviksi ympäri Suomea. Viemme suomalaista teemaailmaa myös ulkomaille, missä pohjoismainen design ja makumaailma kiinnostavat.

Vaikka tee ei itsessään kasva Suomessa, monin muin tavoin teestä on tullut suomalainen juoma. Lue lisää kotimaisesta teemaailmasta. Kerromme myös, kuinka Avainlippu näkyy Nordqvistilla.

Sertifioinnit kertovat tehdystä työstä 

Sertifioinnit ovat tapa tunnistaa tuotteiden laadukkuus ja vastuullisuus, sekä antaa tunnustusta niiden eteen tehdystä työstä. Sertifikaatit ovat laajasti tai jopa maailmanlaajuisesti tunnettuja merkkejä, joilla on omat, yhtenäiset kriteerinsä. Esimerkiksi Luomu-merkitystä tuotteesta tietää heti, että se on valmistettu luonnollisista raaka-aineista. 

Sertifikaatit auttavat kuluttajia löytämään vastuulliset tuotteet. Samalla ne antavat arvoa yrityksen toiminnalle ja huolellisesti valmistetuille tuotteille. Nordqvistin teepakettien kyljistä löytyy monenlaisia sertifikaatteja, kuten Luomu, Reilu kauppa ja Avainlippu. Tulossa uutena myös maailman tunnetuin ympäristöjärjestelmä ISO14001. Tutustu tarkemmin sertifikaatteihin ja niiden merkityksiin alta.  

Reilu kauppa

Reilu kauppa on maailmanlaajuinen sertifiointijärjestelmä, jonka avulla pyritään kohti vastuullisempaa kaupankäyntiä ja inhimillisempää viljelyä. Tarkoitus on turvata työntekijöiden palkka ja työolot, sekä parantaa niitä asteittain. Tärkeitä arvoja ovat muunmuassa lapsityövoiman ja pakkotyön lopettaminen. 

Tuotteet, jotka ovat saaneet Reilun kaupan merkin, täyttävät tuotannolle laaditut kriteerit. Pienviljelijöiltä esimerkiksi odotetaan ainakin läpinäkyvää päätöksentekoa, suurtiloilla taas työntekijöiden järjestäytymisoikeuden takaamista. Jokaiselle Reilun kaupan yritykselle laaditaan omat tavoitteet, joiden puitteissa kehitetään toimintaa entistä reilumpaan suuntaan. Kehittyminen tapahtuu siis kilpailemalla oman toiminnan kanssa.

Ensimmäinen Reilun kaupan tee valmistui yli 15 vuotta sitten, vuonna 1994. Se tuli myyntiin Iso-Britanniassa. Nykyisin Reilun kaupan teetä on saatavilla koti-Suomessa monessa eri maussa. Nordqvistilla Reilua teetä voi tilata vaikka kotiovelle toimitettuna. Reilun kaupan tuotteiden suosiminen on siis helpompaa kuin koskaan aiemmin. Kokeile itse.

Nordqvistilla on panostettu tuotteiden vastuullisuuteen, ja Reilun kaupan merkkiä kantavat useat tuotteet. Uusi Luonnon Tee -sarja on täysin Reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotettu ja lisäksi sarja on luomutuotantoa. Luonnon Teestä löydät muiden muassa vihreää ja mustaa teetä sekä rooibosta. Tutustu Luonnon teehen ja luomun tunnelmaan lisää.

Katso Reilun kaupan omat sivut.

Nordqvistin Reilun kaupan tuotteet:
Luonnon Tee Wiekas -pussitee,
Luonnon Tee Wiisas -pussitee
,
Luonnon Tee Wehreä -pussitee,
Luonnon Tee Weitikka -pussitee,
Kultaiset vuoret -pussitee


Rainforest Alliance


Rainforest Alliance perustettiin yli 30 vuotta sitten tavoitteenaan kestävän kehityksen tukeminen. Se sisältää ihmisistä ja luonnosta huolehtimisen sekä kestävämmän talouden rakentamisen. Varsinkin metsien suojelu ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen ovat osa organisaation arvomaailmaa. 

Maailmanlaajuinen Rainforest Alliance on voittoa tavoittelematon organisaatio, joten se tarkastelee yrityksiä neutraalilta pohjalta. Se myöntää tuotteille Rainforest Alliance -sertifikaatteja, jotka kertovat että tuotteen valmistuksessa on suojeltu viljelijöiden terveyttä, heidän toimeentuloaan ja maataan sekä ympäröiviä vesistöjä. Onnistumista arvioidaan vuosittain, joten sertifikaatti on aina ajantasalla.

Nordqvist työskentelee kestävämmän teen puolesta. Syksyllä 2019 jo 40% käyttämästämme teestä ja rooiboksesta onkin ollut Rainfores Alliance- tai Reilu Kauppa -sertifikaatilla varustettuja. Vaikka tämä onkin hyvä saavutus, ei se vielä riitä meille. Kevään 2020 aikana tavoittelemme 90% osuutta. 

Katso myös Rainforest Alliancen omat verkkosivut.

Nordqvistin Rainforest Alliance -tuotteita ovat:
Hot & Cold Matcha Mojito pyramiditee,
Hot & Cold Smoky Chili- pyramiditee,
Hot & Cold Green Colada-pyramiditee sekä
Feel Good -sarja

Luomu


Luomulla tarkoitetaan kaikkea viljelyä, jota tehdään ilman torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita. Kemikaalittomuudella pidetään huolta viljelymaasta, viljelijöistä sekä tietenkin tuotteen syöjistä -  tai teen tapauksessa juojista. Luomu yhdistää ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat, korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille, sekä kuluttajien toiveet korkealaatuisista ja luonnollisista tuotteista. 

Luomuviljely on kannustanut tutustumaan paikalliseen ympäristöön ja kehittämään viljelymenetelmiä juuri niihin olosuhteisiin sopiviksi. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi paikallisia hyönteisiä, jotka suojelevat kasvien kasvua luonnollisesti. Luomusti viljellystä maasta on myös vähemmän haittaa vesistöille.

Nordqvistin valikoimasta löydät runsaasti Luomu-merkittyä teetä. Uusi Luonnon Tee -sarja on kokonaan valmistettu Luomun periaatteita noudattaen. Koko tuotesarjan makumaailma ja pakkausilme ammentavat luonnon hellivästä ja virkistävästä vaikutuksesta. 

Lue lisää Luomusta ja Luonnon teestä.


UTZ-sertifikaatti


UTZ-sertifikaatti tarkoittaa kestävää maanviljelyä ja parempia mahdollisuuksia viljelijöille, heidän perheilleen sekä koko planeetallemme. UTZ-ohjelma auttaa viljelijöitä oppimaan parempia viljelytapoja, edistämään työoloja ja pitämään huolta lapsistaan sekä ympäristöstä. UTZ-ohjelman kautta viljelijät kasvattavat parempia satoja, tuottavat parempaa tulosta ja luovat parempia mahdollisuuksia samalla suojellen ympäristöä sekä maapallon luonnonvaroja.

UTZ kertoo toiminnastaan omilla sivuillaan.

Nordqivstin UTZ-sertifioitu Muumi-kaakao löytyy täältä!

 

Suomen luonnonsuojeluliitto


Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Luonnonsuojeluliitto pyrkii suojelemaan soita, metsiä ja Saimaan Norppaa sekä lukuisia muita luontomme osia.  Luonnonsuojeluliiton suojelutyön arvoina toimii luonnon kunnioittaminen, ihmisen luontosuhteen säilyttäminen ja vahvistaminen sekä terveellisen, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön vaaliminen. 

Katso luonnonsuojeluliiton omat sivut.

Jokaisesta Nordqvistin Luonnon Tee -sarjan tuotteesta ohjataan 3 senttiä Suomen Luonnonsuojeluliitolle suomalaisten metsien suojelutyöhön. 

Avainlippu


Avainlippu voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle. Lisäksi tuotteen tai palvelun kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen tai palvelun tuotantoon kohdistuvat kustannukset.

Suuri osa Nordqvistin tuotteista maustetaan ja pakataan omalla tehtaallamme Nurmijärvellä. Avainlippu-tunnus löytyy Keisarin morsian- ja Tiikerin päiväuni -teestä.

Lue, mikä tekee teestä kotimaista. 

 

FSSC


FSSC 22000 on kansainvälinen sertifikaattijärjestelmä, joka auttaa yrityksiä elintarviketurvallisuuden takaamisessa. FSSC 22000 -sertifikaatti sisältää laajan kriteeristön, jotka Nordqvist yrityksenä täyttää. 

Panostamme paljon teemme ja pakkauksiemme laatuun sekä tuotantomme prosesseihin. Tuoteturvallisuutta valvotaan päivittäin ja sitä kehitetään jatkuvasti. Toteutamme jatkuvan parantamisen periaatetta niin tuotteidemme laadun kuin elintarviketurvallisuudenkin suhteen, jotta asiakkaamme voivat nauttia aina laadukasta ja elintarviketurvallista teetä. 

 

Suomen Vahvimmat


Suomen Vahvimmat -sertifikaatin ansainnut yritys luo voimaa Suomen talouselämään nyt ja tulevaisuudessa. Sertifikaatti on merkki yrityksen positiivisista taloudellisista tunnusluvuista, luottokelpoisuudesta, taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Suomen Vahvimmat -sertifikaatti kertoo asiakkaille, yhteistyökumppaneille, luotottajille ja muille sidosryhmille, että yhteistyö yrityksen kanssa on kestävällä pohjalla. Sertifikaatti perustuu Suomen Asiakastiedon Rating Alfa -luottoluokitukseen. 

 

Oiva


Oiva on elintarvikevalvontatietojen julkistamisjärjestelmä, jota Elintarviketurvallisuusvirasto Evira koordinoi. Oiva kannustaa yrityksiä pitämään huolta elintarvikehygieniasta ja tuotteiden turvallisuudesta.

Yritysten arjessa Oiva näkyy eniten siinä, että elintarvikevalvojien tarkastuksista saatavat Oiva-raportit julkistetaan. Tarkastukset tehdään Oiva-arviointiohjeiden mukaisesti. Oiva perustuu elintarvikelainsäädännön nykyisiin säännöksiin eikä yrityksen toimintaan tai toimijan vastuuseen tule Oivan myötä lisävaatimuksia. Oiva yhtenäistää tarkastuskäytäntöjä koko Suomessa.

 

Rinki

Suomalainen Rinki-merkki viestii siitä, että yritys kantaa tuottajavastuunsa pakkauksistaan. Merkin käyttöoikeus on yrityksillä, jotka ovat tehneet Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n hallinnoiman sopimuksen tuottajayhteisöjen kanssa pakkausten tuottajavastuun hoitamisesta. Kannamme osaltamme vastuun ympäristöstä ja osoituksena siitä käytössämme on RINKI-merkki. Tehokkaasti toimivan tuottajavastuujärjestelmän ansiosta Suomessa vain hyvin pieni osa pakkauksista jää kierrättämättä.

 

Elämyksen maku

Kuva: Vastuullista teetä nauttii hyvällä mielellä kesät talvet.

Vastuullisesti kasvatettu, valmistettu ja käytetty tee maistuu hurmaavalta ja pitää maapallomme astetta puhtaampana paikkana elää. Vastuullisuus alkaa siitä, kun teen viljelijöiden olot on turvattu, maan kunnosta pidetään huolta ja teekasvi kasvaa hyvissä oloissa.

Nordqvistilla valmistuu laadukkaista raaka-aineista teejuomia, joiden makumaailmasta muistuu mieleen kotimainen luonto. Kierrätykseen sopiva teepakkaukset kuljettavat sisältönsä aina teemukeihin asti, jolloin jokainen voi nauttia ihanista teehetkistä.

Astu vastuullisen teen makumaailmaan ja tutustu uuteen Luonnon tee -sarjaamme