Teet valmistuvat aurinkoenergialla

Nordqvist Oy panostaa kestävään kehitykseen useilla tavoilla. Yksi tärkeä ratkaisu on tehty teen valmistus- ja pakkausvaiheeseen. Kun Nurmijärven uusi tehdas avattiin, siirryimme käyttämään uusiutuvaa energiaa. Katolle asennettiin aurinkopaneeleja, joiden avulla hyödynnämme auringonvaloa energialähteenä. Näin tuomme kestävää kehitystä jokaiseen teehetkeen aivan uudella tasolla!

Nordqvistin uusi tehdas Nurmijärven Ilvesvuoressa otettiin käyttöön vuonna 2018. Kaikkiaan 3 000 neliömetrin tiloissa valmistetaan ja pakataan Nordqvistin teetä. Uuden tehtaan myötä on voitu kasvattaa toimintaa ja tuotantoa. Tavallisilla energiaratkaisuilla varustettu tehdas ei olisi kuitenkaan vastannut Nordqvistin ympäristöystävällisiä arvoja. Siksi tehtaalla on tehty selkeitä ja todellisia ratkaisuja vihreämpää tulevaisuutta ajatellen. 

 

kuvituskuvat/nordqvist-kuvat (2).png | 273kb | 900x600

 

Keskeinen tapa vaikuttaa teen lopulliseen hiilijalanjälkeen on vähentää sen valmistuksessa syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Nordqvist ei ole ummistanut silmiään tältä. Sen sijaan asia on otettu vakavasti – sydämen asiaksi. 100% Nurmijärven tehtaan sähköenergiasta tuotetaan fossiilivapaalla, uusiutuvalla energialla. Lisäksi 95% lämpöenergiasta tulee uusiutuvista energialähteistä. 

Jos vastuullinen tee maistuu sinulle, tutustu Luonnon Tee -sarjaan. Sarjan valmistukseen käytetyn teen ja rooiboksen hiilijalanjälki on hyvitetty.

Koska haluamme panostaa kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisesti tuotettuun teehen, on tehtaalle asennettu omia aurinkopaneeleja. Aurinkopaneelien avulla tuotetaan kestävää sähköä paikallisesti suoraan teen valmistusta varten. 

 

Aurinkoenergia on vastuullinen valinta

Nordqvistille ympäristöarvot ovat toiminnan kulmakiviä. Työskentelemme kohti yhä parempaa ja vastuullisempaa teetä, jota jokainen voi nauttia hyvällä mielellä. Kestävän energian hyödyntäminen on paitsi luontevaa, myös maailmanlaajuisesti merkittävä teko. 

Hyödyntäessämme aurinkoenergiaa, säästämme jatkuvasti hiilidioksidipäästöjä. Aurinko on energianlähde, joka on lähes jatkuvasti saatavilla. Jo tunnissa maapallo saa enemmän auringon säteilyenergiaa kuin kaikki ihmiset käyttävät sähköä vuosittain. Auringonvaloa tulee maahan käytimmepä sitä energian tuottamiseen tai emme. Jokainen kilowattitunti sähköä, joka tuotetaan kestävällä energiala, on pois uusiutumattoman energian kulutuksesta.

Aurinkoenergiassa on myös hyötyjä, joita muissa kestävissä energialähteissä ei ole. Esimerkiksi tuulienergian tuottamiseen verrattuna aurinkoenergian tuottaminen on hiljaista. Aurinkopaneelit eivät aiheuta melua, kuten tuuliturbiinit. Lisäksi aurinkopaneelit kestävät useita vuosikymmeniä ja tarve niiden huoltamiseen on pientä. Tekniikkaa kehitetään jatkuvasti yhä tehokkaammaksi, joten odotamme tulevaisuudelta entistä parempia ratkaisuja.

Nordqvistin aurinkopaneelit antavat hyödyllistä tietoa. Helmikuuhun 2020 mennessä olemme säästäneet aurinkopaneelien avulla jo yli 16 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä ja yli 50 puuta. Seuraamme myös entistä aktiivisemmin sähkönkulutusta, kun varaudumme tuottamaan osan energiasta itse.

 

Miten aurinkoenergia toimii Suomessa?

Aurinkoenergiaa saadaan keräämällä auringonvaloa paneelien avulla. Aurinko säteilee fotoni-hiukkasista koostuvaa energiaa, joka muunnetaan sähkövirraksi. Tarkemmin sanoen aurinkopaneelit irrottavat fotonien atomeista pienempiä osia, elektroneja. Kun elektronit on saatu irrotettua, ne liikkuvat vapaasti paneelin sisällä ja tuottavat virtaa. Mitä voimakkaampaa auringon säteily on, sitä enemmän virtaa saadaan. 

Aurinkopaneeleja voidaan asentaa vaikka kesämökin katolle, omakotitalon sähköntarpeisiin ja Nordqvistin tehtaan kaltaisiin isoihin rakennuksiin.  Kaikilla on sama tarkoitus: tuottaa energiaa luonnollisesta, tarjolla olevasta lähteestä suoraan omaan käyttötarpeeseen. Auringonvalosta johdettu sähkö onkin suosituimpia ja tehokkaimpia kestävän energian muotoja.

Aurinkopaneelit eivät varaa energiaa. Kaikki niiden tuottama energia tulee käyttää melko pian sen tuottamisen jälkeen.  Olemme harkinneet ja laskeneet aurinkopaneelien määrän Ilvesvuoressa tämän hetken kulutukseen sopivaksi. Paikan päällä tuotettu aurinkoenergia tukee muita käytettäviä kestäviä energialähteitä.  

Alkuun voisi luulla, että aurinkoenergian käyttäminen Suomessa on turhaa, onhan talvemme erityisesti pohjoisessa pitkä ja pimeä. Mutta aurinkoenergia on täälläkin toimiva vaihtoehto. Ensinnäkin pitkä ja valoisa kesäkausi tasapainottaa talven pimeämpiä ajanjaksoja. Lisäksi aurinkoa saadaan epäsuorasti myös talvella. 

 

kuvituskuvat/nordqvist-kuvat (1) (1).png | 235kb | 900x600

 

Paneelit imevät aurinkoenergiaa suorasta valosta, mutta myös hajasäteilystä. Sitä tulee ilmakehästä ja pilvistä sekä maasta, kun suora auringonvalo heijastuu niistä. Suomessa saadaankin paljon hajasäteilyä osakseen, vaikka suoraa auringonvaloa voi ajoittain olla vähemmän. 

Etelä-Suomen vuosittain saama auringon säteilymäärä on lähellä Pohjois-Saksan saamaa säteilyä. Eteläisessä osassa maatamme saadaan noin 1000 kilowattituntia neliömetriä kohden vuodessa, kun otetaan huomioon vain vaakasuoraan osuva valo. Edes Sodankylässä asti tämä määrä ei vähene kuin 200 kilowattituntia. 

Toinen yllättävä tekijä, joka kannustaa aurinkoenergian hyödyntämiseen Suomessakin, on aurinkopaneelien hyvä toimintakyky. Ensimmäinen mielikuva voi olla, että aurinkopaneelit eivät sovellu Suomen talven olosuhteisiin. Kuitenkin on niin, että aurinkopaneelit toimivat paremmin viileämmässä ilmastossa. Ne kestävät myös lumisadetta ja pakkasta. Siksi talvinen aurinkoenergia ei ole ollenkaan hullumpaa! 

 

Teen hiilijalanjälki pienenee kestävillä valinnoilla

Se, miksi panostamme kestäviin energiaratkaisuihin, on halu tuoda saataville vastuullisesti valmistettua teetä. Kuluttaja ei voi tehdä vastuullista valintaa, ellei vastuullista vaihtoehtoa ole saatavilla. Me varmistamme, että oikea ratkaisu on tarjolla – ja vieläpä hurmaavalta maistuva sellainen. 

Teen hiilijalanjälki muodostuu melko pitkällä aikavälillä ja monissa vaiheissa. Jo teepensaan kasvatuksesta ja lehtien poimimisesta lähtien syntyy jonkin verran päästöjä. “Kehdosta hautaan” ajattelun mukaisesti teen hiilijalanjäljen muodostuminen päättyy vasta sitten, kun teemukillinen on valmistettu, juotu ja pakkaus kierrätetty.

Nordqvist voi tuntuvasti vaikuttaa hiilijalanjäljen suuruuteen tuotteiden valmistus- ja pakkausvaiheissa. Nordqvistin teet maustetaan ja pakataan Nurmijärven tehtaalla, jossa työskentelee 25 ammattilaista. Tehtaalla tarvitaan sähköä ja lämpöä, ja tässä asiassa olemme voineet tehdä vaikuttavan valinnan hyödyntää kestävää energiaa, myös itse tuotettua aurinkoenergiaa. Näin teet eivät valmistu kestämättömien päästöjen saattelemina, vaan puhtaasti kestävän energian avulla.