Teen hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki on päivän sana. Ilmastonmuutosta kiihdyttävien päästöjen vaikutusta pohditaan sekä teollisuudessa että arkisessa, omassa elämässä. Ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat kolme suurinta päästöjen aiheuttajaa, ruoka niistä kaikkein suurin. Ei siis ole yhdentekevää, millaista teetä valmistamme ja juomme.

Olemme Nordqvistilla kiinnittäneet huomion teen päästöihin, niiden vähentämiseen ja hyvittämiseen. Tavoitteemme on tuottaa ja valmistaa herkullista teetä mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti.

kuvituskuvat/teenlehti (1).jpg | 349kb | 4288x2848

Kuva: Teen hiilijalanjälki alkaa muodostumaan teepensaan kasvatuksesta ja jatkuu teepussien kierrättämiseen saakka.

Tämän tekstin avulla pääset kartalle siitä, mitä hiilijalanjälki oikeastaan pitää sisällään, minkälaisia päästöjä teellä on ja kuinka arjen hiilijalanjälkeä voi helposti pienentää muutamilla valinnoilla.

Mitä on hiilijalanjälki?

Hiilijalanjäljestä puhutaan niin paljon, että sanan merkitys kokonaisuudessaan saattaa päästä hieman hämärtymään.

Yksinkertaisesti sanottuna hiilijalanjälki pitää sisällään kaikki tuotteen kasvattamiseen, pakkaamiseen ja kuluttamiseen liittyvät päästöt. Ne koostuvat hiilidioksidista, mutta myös muista kasvihuonekaasuista, kuten metaanista ja dityppioksidista. Muut kasvihuonekaasut muunnetaan hiilijalanjälkeä laskettaessa hiilidioksidiksi vertailun helpottamiseksi.

Hiilijalanjäljen voi laskea erilaisille teoille, palveluille ja tuotteille, kuten vaikkapa syödylle aterialle tai autolla ajetulle matkalle. Yhden tuotteen tai teon hiilijalanjälki on kaikista sen aiheuttamista kasvihuonekaasuista yhteenlaskettu ja hiilidioksidiksi muunnettu määrä päästöjä. Jos ajatellaan vaikkapa yhtä teekupillista, sen päästöt koostuvat teen kasvatuksesta aina veden keittämiseen saakka.

Mistä teen hiilijalanjälki koostuu ja miten sitä voi pienentää?

Tee on juomana yksi pienimmistä päästöjen tuottajista. Kupillinen teetä aiheuttaa vain murto-osa päästöistä, joita tulisi vaikkapa olut-kupillisen juomisesta. Samoin maidon jalanjälki voi olla moninkertainen teehen verrattuna. Toki teetäkin voidaan tuottaa eri tavoin ja siihen käytetyt tavat sekä logistiikkaketju vaikuttavat hiilijalanjäljen suuruuteen.

Voimme tehdä paljonkin, jotta teen juominen olisi mahdollisimman ekologista ja eettistä. Nordqvistin uuden Luonnon tee -sarjan tuotteissa käytetyn teen ja rooiboksen hiilijalanjälki on laskettu ja hyvitetty suomalaisen Nordic Offset -yrityksen toimesta. Se kattaa päästöt teen kasvatuksesta aina valmiiseen tuotteeseen saakka.

kuvituskuvat/Nordqvist-11-pienennetty.png | 497kb | 900x1050

Kuva: Kaikki juomat, ruoat, tuotteet  ja palvelut tuottavat jonkin verran hiilipäästöjä. Nordqvist pienentää teen hiilijalanjälkeä monilla tavoilla.

Laskelman mukaan vähennämme hiilijalanjälkeämme tehokkaimmin, kun kehitämme tuotannon puolta. Siksi käytämme monipuolisesti uusiutuvaa energiaa tuotteidemme valmistuksessa. Vesivoima, biopohjaiset polttoaineet ja aurinkopaneelit siivittävät ekologisempaa teetä. Nurmijärven tehtaamme toimiikin täysin uusiutuvalla energialla.

Teen hiilijalanjälkeen vaikuttavat myös sen pakkausmateriaalit. Siksi kiinnitämme huomiota pakkausten kierrätettävyyteen. Uusi Luonnon Tee -sarjamme on pakattu ekologisuus edellä. Teepusseina on käytetty valkaisemattomiin filttereitä, joiden kiinnittämiseen ei ole käytetty niittejä. Ne voi laittaa sellaisenaan biojätteeseen. Ulkopakkaus taas on valmistettu kartongista, ja sen voi kierrättää muiden kartonkipakkausten tapaan.

Omassa keittiössä voi vaikuttaa suuresti teekupillisen lopulliseen hiilijalanjälkeen. Yllättäen veden keittäminen voi nostaa teen hiilijalanjälkeä puolella. Tämä ei toki tarkoita, että pitäisi siirtyä pelkästään kylmäuutettuun teehen, vaikka se hyvää onkin. Tärkeintä olisi keittää vettä vain tarvittava määrä. Liian veden keittely syö energiaa uskomattomalla vauhdilla. Helpoin tapa vähentää oman arjen hiilijalanjälkeä onkin mitata teevesi vaikkapa oman lempikupin avulla.

kuvituskuvat/Nordqvist-nurmijarvi-pienennetty.png | 152kb | 900x500

Kuva: Nordqvistin teetä valmistetaan uusiutuvalla energialla.

Päästöjen hyvittäminen

Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi sitä voidaan hyvittää. Hyvittämisellä tarkoitetaan päästöttömyyden edistämistä oman toiminnan muuttamisen lisäksi. Esimerkiksi lentomatkojen hyvittäminen on käymässä tutummaksi. Hyvitys tarkoittaa käytännössä vaikkapa erilaisten ilmaston hyvinvointiin tähtäävien projektien rahoittamista.

Tehdäksemme Nordqvistista entistä kestävämmän teetalon, hyvitämme teen hiilijalanjälkeä Nordic Offset -yrityksen kautta. Luonnon Tee -sarjan teen ja rooiboksen hiilijalanjäljet hyvitetään kokonaisuudessaan.

Nordic Offset -yrityksen kautta olemme mukana Intian Namakkalissa sijaitsevassa jäte-energiaprojektissa, joka muuntaa vuodessa jopa 120 000 tonnia kanojen kuivikkeita sekä tärkkelys- ja sokeriteollisuuden orgaanisia jätteitä uusiutuvaksi sähköksi.

kuvituskuvat/biogas-waste-plant-500x500.jpg | 14kb | 499x207

Kuva: Namakkalin jäte-energiaprojekti parantaa paikallisia oloja sekä globaalia ilmastoa.

Projekti tukee suuren teentuottajamaan paikallisia pienviljelijöitä kestävän maatalouden toteuttamisessa. Käyttämättömästä, tilaa vievästä jätteestä valmistetaan biopohjaista sähköä ja samalla ehkäistään metaani-päästöjä ilmassa sekä tarjotaan työpaikkoja paikallisille.

Teen hiilijalanjälkeä voidaan siis pienentää monilla tasoilla ja tavoilla sekä meillä Nordqvistilla että kotikeittiössä. Ota ensimmäinen askel ekologisemmalla tiellä ja nauti kupillinen hiili-hyvitettyä Luonnon teetä.