Fantastiset maut

Tiesitkö, että Nordqvistin teet maustetaan ja pakataan pääosin Suomessa? Olemme siis suomalainen teetehdas ja käytämme tuotteidemme maustamiseen paljon myös suomalaisia makuja, kuten mustikkaa, puolukkaa ja tyrniä. Suomalaiset ovat teen suhteen yhä laatutietoisempia ja siksi Nordqvist-teet valitaan huolella ja asiantuntemuksella tunnettujen teetilojen parhaista laaduista. Läheinen yhteys suomalaisiin teeharrastajiin ja teenjuojiin on tärkeää laadunvalvonnalle sekä tuotekehitykselle erityisesti valikoiman ja pakkaustekniikan kehittämisessä.

kuvituskuvat/berries-1845683.jpg | 3370kb | 3888x2592

Tee tuotetaan teetiloilla, joilla teelehdet poimitaan ja käsitellään lukuisissa eri vaiheissa. Tiloilta teen matka maailmalle kulkee pääasiassa teehuutokauppojen kautta. Eri teetalojen ostajat valitsevat omien maidensa makutottumuksiin parhaiten sopivat laadut.

Teen makuominaisuuksiin vaikuttavat monet tekijät: kasvupaikan ilmasto-olosuhteet, maaperä, itse teekasvi sekä sen jalostusaste ja tyyppi, poimintamenetelmät ja -ajankohta sekä poiminnan jälkeinen teen käsittely. Kansainvälisessä laatuluokittelussa käytettävät kirjainyhdistelmät, joita on yli viisikymmentä, ilmaisevat osan teen laatuominaisuuksista (esimerkiksi TGFOP). Lopullinen arviointi tapahtuu kuitenkin aina aistinvaraisesti, maistamalla (cupping).

Teen alkutuottajamaita on paljon. Näistä tärkeimmät ovat Intia, Ceylon (Sri Lanka), Kiina, Japani, Indonesia ja Kenia. Parhaat teelaadut poimitaan aina käsin, jolloin teepensaasta saadaan valikotua juuri haluttu lehtiaines.

Poiminnan jälkeinen jatkokäsittely vaihtelee riippuen siitä, tuotetaanko "mustaa" eli täysfermentoitua teetä, "punaista" puolifermentoitua oolong-tyyppistä teetä vai fermentoimatonta, "vihreää" tai "valkoista" teetä. Fermentointi on jatkokäsittelyyn liittyvä eräänlainen happikäymisprosessi, joka vaikuttaa teen makuun, ulkonäköön sekä sen vaikutuksiin elimistössämme.