Teen laatuluokituksia

Lehtiteen laatuluokat

Laatuluokkamääritykset koostuvat viidestä osiosta:

I Kasvupaikka
II Kasvijalostus
III Poiminta, esim. FOP
IV Jälkikäsittely, esim. Broken, Flannings, Dust
V Vuodenaika/Satokausi esim. First Flush, Autumnal


FOP Flowery Orange Pekoe
GFOP Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

Ohut, untuvainen lehtiaines, jossa on mukana teepensaan huipun kaksi ylintä lehteä ja aukeamaton lehtisilmu "Tips" tai "Golden Tips". Yleensäkin tällä lyhenteellä merkityt teet ovat teemaailman makuelämysten huipulta - kuitenkin teen laadun ja hinnan määrittelee aina ammattimaistaja.

FBOP Flowery Broken Orange Pekoe
GBOP Golden Flowery Broken Orange Pekoe
TGFOP Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

Samanlainen lehtiaines kuin edellä kuitenkin niin, että lehdet on leikattu rullauksen jälkeen maun vahvistamiseksi.

OP Orange Pekoe

Noukittu kaksi ylintä untuvaista teelehteä kun lehtisilmut ovat kokonaan
auenneet - lehdet suuremmat kuin FOP-teessä.

BOP Broken Orange Pekoe

Sama lehtiaines kuin edellä leikattuna.

BP Broken Pekoe

Poimittu kolmas teelehti oksan huipulta alaspäin laskien. Leikattu koneellisesti. Teemassa sisältää paljon lehtirankoja; tästä johtuen tee on "ohuempaa" aromiltaan.

F Fannings

Siivilöinnissä erottuvat osaset, ei sisällä lehtirankoja eikä lehden varsia.

D Dust

Siivillöinnissä erottuva hienojakoisin lehtiaines. Fannings ja Dust ovat erittäin riittoisia ja värjäävät teen nopeasti ja ovat maultaan voimakkaita. Näitä käytetään ensisijaisesti pussiteen valmistuksessa.

First Flush

Keväällä tapahtuva ensimmäinen teepensaan lehtien puhkeaminen. Darjeelingin upeimpia satoja. Teepensas on pitkän talvilevon aikana kerännyt itseensä upean aromin, raikas vehreä maku.

Second Flush

Seuraava lehtien aukeaminen, usein maultaan loistava. Aromi vahvempi kuin kevätmaussa.

Autumnal

Syyssato, maku miedompi kuin keskikesän sadossa. Joidenkin teetilojen laaduilla erinomainen tee. Vuodenajat antavat oman luonteensa teelajikkeille.