Rooibos-kasvi eli Aspalatus linearis

"Ihanteellista makua Etelä-Afrikasta"

Rooibos on pensaskasvi (Aspalatus linearis), joka kuuluu hernekasvien sukuun. Pensas on alkujaan kotoisin suhteellisen pieneltä alueelta Etelä-Afrikkaa, Clanwilliamin vuoristoalueelta, myöhemmin se on levinnyt järjestelmällisen viljelyn seurauksena laajalle eteläisessä Afrikassa.

Rooibos-kasvi viihtyy hiekkaisessa, happamassa ja ravinneköyhässä maassa, jossa tuskin mikään muu kasvi menestyisi. Rooibos on kuitenkin mukautunut vaatimattomiin olosuhteisiinsa. Se tuottaa juurinystyröissään rhizopiini-nimistä ainesta, joka on eräänlainen ravintoaine jota pensas hyödyntää kasvussaan. Sen juuristossa kasvava sienirihmasto käyttää harvoja ravinteita, kuten kaliumia ja fosforia.

Pensaan ohuista tikkumaisista oksista kasvavat lehdet poimitaan ja käytetään Rooibos-teeheen. Lehtien poimintakausi kestää keskimäärin joulukuusta toukokuuhun saakka.

Rooibos-lehtien poiminnan jälkeinen fermentointikäsittely on samantapainen kuin meille tutun täysfermentoidun mustan teen tai puolifermentoidun Oolong-teen käsittely.

Lehdet leikataan ja hierretään rullaamalla, jolloin ne kostuvat ja entsyymit käynnistävät fermentoitumisen. Tämän jälkeen lehdet kuivataan laajalla alustalla ulkoilmassa 30 - 40 C asteen lämmössä noin kolmen vuorokauden ajan, kunnes lehtimassan suhteellinen kosteus laskee alle 10%.

Erillinen käsittelyvaihe on teen siivilöinti ja sterilointi höyryttämällä, jolloin mahdolliset bakteerit tuhotaan ja näin aikaansaadaan puhdas ja kuluttajaturvallinen tuote. Tuotantoprosessin viimeisessä vaiheessa on loppukontrolli. Vientitarkastuslaitoksen valvomana tuotantoerästä otetaan näyte, joka analysoidaan. Kaikki tarkastuskohteet läpäistyään tee saa vientiluvan.

Kahdennenkymmenennen vuosisadan aikana Rooiboksesta on tullut hyväksytty hyötykasvi - se on muuttunut paikallisesta villikasvista viljellyksi peltokasviksi.

Yrttijuomia, mukaanlukien rooibos, ei suositella raskauden aikana. (lähde)


Rooibos-teen valmistus:

Rooibos-tee valmistetaan tavallisen teen tapaan hauduttamalla, voidaan hauduttaa myös kiehuvalla vedellä.

Yhden Rooibos-kupillisen mineraalisisältö:
(3 grammaa rooibos-teetä 200 millilitraan vettä)

  • 0,07 mg rautaa
  • 0,22 mg fluoria
  • 7,12 mg kaliumia
  • 1,09 mg kalsiumia
  • 0,07 mg kuparia
  • 1,67 mg magnesiumia
  • 0,04 mg mangaania
  • 6,16 mg natriumia
  • 0,04 mg sinkkiä