Tietoa teestä ja sen valmistamisesta

Tältä sivustolta löydät tarvittavat tiedot hyvän teen valmistamiseksi ja nauttimiseksi.

Teen tuotanto

Tee tuotetaan teetiloilla, joilla teelehdet poimitaan ja käsitellään lukuisissa eri vaiheissa. Tiloilta teen matka maailmalle kulkee pääasiassa teehuutokauppojen kautta. Eri teetalojen ostajat valitsevat omien maidensa makutottumuksiin parhaiten sopivat laadut.

Suomalaiset ovat teen suhteen yhä laatutietoisempia. Siksi Nordqvist-teet valitaan huolella ja asiantuntemuksella tunnettujen teetilojen parhaista laaduista. Läheinen yhteys suomalaisiin teeharrastajiin ja teenjuojiin on tärkeää laadunvalvonnalle ja tuotekehitykselle erityisesti valikoiman ja pakkaustekniikan kehittämisessä.

Teen makuominaisuuksiin vaikuttavat monet tekijät: kasvupaikan ilmasto-olosuhteet, maaperä, itse teekasvi sekä sen jalostusaste ja tyyppi, poimintamenetelmät ja -ajankohta sekä poiminnan jälkeinen teen käsittely. Kansainvälisessä laatuluokittelussa käytettävät kirjainyhdistelmät - joita on yli viisikymmentä - ilmaisevat osan teen laatuominaisuuksista (esimerkiksi TGFOP). Lopullinen arviointi tapahtuu kuitenkin aina aistinvaraisesti, maistamalla (cupping).

Teen alkutuottajamaita on paljon. Näistä tärkeimmät ovat Intia, Ceylon (Sri Lanka), Kiina, Japani, Indonesia ja Kenia. Parhaat teelaadut poimitaan aina käsin, jolloin teepensaasta saadaan valikotua juuri haluttu lehtiaines.

Poiminnan jälkeinen jatkokäsittely vaihtelee riippuen siitä, tuotetaanko "mustaa" eli täysfermentoitua teetä, "punaista" puolifermentoitua oolong-tyyppistä teetä vai fermentoimatonta, "vihreää" tai "valkoista" teetä. Fermentointi on jatkokäsittelyyn liittyvä eräänlainen happikäymisprosessi, joka vaikuttaa teen makuun, ulkonäköön sekä sen vaikutuksiin elimistössämme.


Tee kasvaa lämpimässä

Tee on sopeutuva kasvi, ja vaikka se kasvaa monenlaisissa ilmasto-olosuhteissa, vuoristojen karusta viileydestä tropiikin kosteuteen, se vaatii riittävästi vuotuista lämpöä. Luonnonvaraisena teestä kasvaa puu, mutta kasvatettuna viljelmillä se leikataan pensaaksi. Teekasvin on menestyäkseen saatava nauttia myös ainakin yhdestä sadekaudesta: vuotuisen sademäärän tulee olla riittävä.


Teen tarina

Tee on luonnonvarainen kasvi, joka tunnetaan monella eri nimellä. Tätä maailman toiseksi juoduinta juomaa on valmistettu ja nautittu tuhansia vuosia. Tee (Camellia sinensis) on tiettävästi kotoisin Kiinasta ja sitä kutsutaan siellä nimellä Chá. Teepensaan lehdistä valmistettava kuuma juoma virkistää ja lämmittää juojaansa.

Teen historiaa on tutkittu paljon. Varhaisista teen vaiheista tiedetään kuitenkin vähän. Tarina kertoo, että 2800 eaa Kiinan keisari Shennong joi vain keitettyä vettä. Teepuusta oli tipahtanut lehti hänen kuppiinsa. Keisari maistoi juomaa ja ihastui teen makuun. Kiinassa varjeltiin teen salaisuutta tuhansia vuosia. Vasta vuonna 1657 Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian kauppias onnistui tuomaan teetä Eurooppaan.

1700-luvulla tee yleistyi nopeasti Euroopassa. Englannissa teetä juotiin paljon ja Keski-Euroopassa teen suosio levisi eri hovien ja kuningashuoneiden välityksellä. Teen juonti yleistyi myös Pohjois-Amerikassa, brittien myötävaikutuksesta. Vuonna 1773 "Bostonin teekutsuilla" brittejä vastustavat Amerikan uudisasukkaat upottivat teelasteja mereen. Tämä tapahtuma sytytti Yhdysvaltain itsenäisyyssodan. 

Vuonna 1777 Preussin kunigas Fredrik II Suuri kielsi alamaisiltaan teen juonnin. Hän yritti suojella oman maansa olutpanimoita. 1830-luvulla Earl grey tee syntyi, kun Englannin pääministeri Charles Grey tarjoili valtiovierailleen bergamotilla maustettua teetä. 1800-luvun puolivälissä Englantilainen Robert Fortune lähetettiin Kiinaan tehtävänään selvittää teen valmistuksen salaisuudet. Kiinalaiset olivat onnistuneet salaamaan teen valmistamisen ja Robert Fortunen oli käytettävä erityistä viekkautta saadakseen selville tarvittavat tiedot teen valmistamisesta. Onnistuttuaan britit perustivat teeplantaaseja siirtomaahansa Intiaan. Vei kuitenkin vuosia, ennen kuin Intian plantaaseilta saatiin teetä Eurooppaan.

1800- ja 1900-luvulla Euroopassa oli jo useita teekauppiaita ja teetukkuja. Pussitee syntyi vahingossa, kun Thomas Sullivan pakkasi teetä näytteiksi silkkipusseihin. Hänen asiakkaansa kaatoivat vahingossa kuumaa vettä pussien päälle. 1900-luvulla ensimmäinen maailmansota verotti teen saatavuutta. Korvaavaksi tuotteeksi tuli rooibos-kasvin neulasista uutettu juoma Etelä-Afrikasta. Rooiboksen suosio nousi pikkuhiljaa teen rinnalla.

1900- ja 2000-luvulla teetä juodaan ympäri maailmaa. Erilaisia teelajikkeita on satoja. Maustettu tee on yleistynyt, ja teestä on syntynyt kulttituote. Turkki, Marokko ja Irlanti ovat väkilukuun suhteutettuna maailman kärkimaita teenjuonnissa.