Teets historia

Te är en viltväxande planta som är känd under flera olika namn. Denna världens näst mest populära dryck har bryggts och avnjutits i flera tusen år. Såvitt känt har te (Camellia sinensis) sitt ursprung i Kina, där det kallas för chá. Den uppfriskande och uppvärmande drycken framställs av blad från tebusken.

Det har forskats mycket om teets historia, men man vet inte så mycket om dess tidigaste skeden. Enligt legenden drack den kinesiska kejsaren Shennong (2800 f.v.t.) endast varmt vatten, tills ett blad från en tebuske ramlade ned i hans kopp. Kejsaren smakade på drycken och blev förtjust i smaken av te. Teet förblev en välbevarad hemlighet i Kina under tusentals år. Det var först 1657 som en köpman hos det holländska ostindiska kompaniet lyckades importera te till Europa.

Läs mera

Nordqvist har försett finländarna med te i över 35 år

Familjeföretaget Nordqvist inledde sin verksamhet 1979 som en detaljhandelsrörelse. Sirpa Nordqvists butik som specialiserade sig på smaksatta tesorter och lösviktsförsäljning var ett nytt begrepp i Finland. Butikerna i hjärtat av Helsingfors erbjöd konsumenterna ett omfattande sortiment av egenimporterade smaksatta och osmaksatta tesorter. Den nya butikstypen och de olika tesorterna fick ett entusiastiskt mottagande av konsumenterna. Ryktet spred sig och köpmän runt om i Finland vände sig till Nordqvist för sina teinköp. Detta var början av import- och partihandeln av te hos Nordqvist.

Läs mera...

Fakta om te

Teet produceras på teplantager, där tebladen plockas och vidarebehandlas under ett stort antal olika skeden. Från teplantagerna går teets resa ut i världen huvudsakligen via teauktioner. Köpare från olika tehus väljer ut de sorter som bäst lämpar sig för smakvanorna i deras egna länder.

Finländare blir mer och mer kvalitetsmedvetna i fråga om te. Därför väljs Nordqvists teer ut med omsorg och expertis bland de bästa tesorterna från de mest kända teplantagerna. En nära växelverkan med finländska teentusiaster och tedrickare är viktig med tanke på kvalitetskontrollen och produktutvecklingen - framför allt vid utvecklingen av sortimentet och förpackningstekniken.

Läs mera...

Nordqvist på Facebook

Upplev te® På Nordqvists Facebook-sida kan du bekanta dig med våra nyheter, delta i tävlingar eller skicka din hälsning till oss.